Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök interjút adott a csecsen állami „Groznij” TV csatornának, abból az apropóból, hogy augusztus 23-án lett volna 60 éves a 2004-ben merényletben meggyilkolt csecsen elnök, Ahmat Kadirov, a jelenlegi csecsen vezető, Ramzan Kadirov apja.

Ahmat Kadirovról szólván Putyin elmondta, a politikus erős, becsületes, egyenes, bátor, férfias ember volt, aki mindig szívből cselekedett. Putyin emlékeztetett, Ahmat Kadirov a 90-es évek elején még a szövetségi csapatok ellen harcolt, de aztán megváltoztatta véleményét, és átállt, amikor rájött, hogy véget kell vetni a testvérgyilkos polgárháborúnak.

Kadirov őszintén hitt abban – miután rájött arra, hogy a csecsen radikálisok a sehova nem vezető harcokba taszították a csecsen népet, és megpróbálták a csecsenek évszázados tradícióit kívülről hozott ideológiákkal helyettesíteni – hogy Csecsenföldnek Oroszországgal együtt kell tartania.

Ami magát Csecsenföldet illeti, az orosz kormányfő szerint a köztársaság és az egész Észak-Kaukázus számára a legfontosabb a korrupcióval szembeni küzdelem és az igazságosság megteremtése az Oroszországi Föderáció polgárai számára, vallástól vagy nemzetiségtől függetlenül. Putyin szerint ezek a jelenségek jelentik a táptalajt a „radikálisok” számára, akik azt hiszik, ők jobban vezetnék a régiót. Ramzan Kadirov összességében Putyin szerint „nem rossz” munkát végez, hiszen Groznij a háború végén „romokban hevert, mint Sztálingrád”. Ramzan Kadirov azonban – akiről Putyin kezdetben, saját bevallása szerint, azt hitte, csak arra képes, hogy a hegyekben harcoljon fegyverrel a kezében – helyreállította a csecsen fővárost.

Néhány éve Groznijban nem is volt iskola, aztán olyan iskolákba jártak a gyerekek, ahol pad sem volt, most pedig, csak ebben az évben, 16 új iskolát avattak Groznijban, és hamarosan átadják az egyetem új épületét is. Kórházak, lakások épülnek, s bár Csecsenföld – mint az Észak-Kaukázus összes köztársasága, emlékeztetett Putyin – a föderális központ támogatásából él, a csecsen költségvetés nyereséges, ami észszerű gazdálkodásra mutat.

Vannak persze problémák is, mindenekelőtt a munkanélküliség: Oroszországban a munkanélküliség országosan 1,8 %, Csecsenföldön ez 38 %.

Az Észak-Kaukázusról szólván, egyesek újabban felvetették, hogy ezt a régiót le kellene vágni Oroszországtól. Putyin szerint akik ilyet mondanak, azoknak kell levágni valamijét… A problémás területek leválasztása ugyanis az ország végét jelentené. Az orosz miniszterelnök szerint az észak-kaukázusi köztársaságok önmagukban életképtelenek, s függetlenné válásuk esetén külföldi hatalmak befolyása alá kerülnének, s eszközként használnák fel őket arra, hogy Oroszországot tovább darabolják.

Putyin beismerte, Oroszország számára egyre nagyobb problémát jelentenek az etnikai feszültségek, szerinte az állam feladata ebben a helyzetben az, hogy vallástól és nemzetiségtől függetlenül sújtson le a törvény megszegőire.

(government.ru)