Hosszú hallgatás után végre múlt héten az Egyesült Államok megszólalt az ukrajnai ellenzékkel szemben folytatott leszámolás ügyében. Washington után az EU is elítélheti az ukrán hatalom ellenzékeikkel szemben indított leszámolását, sőt, talán még az sem kizárt, szankciókat foganatosítanak Kijev, vagy legalábbis az ukrán vezetés ellen.

A Nyugat már az elmúlt egy évben is nyugtalanságát fejezte ki az ukrajnai történések miatt, úgy mint a sajtószabadság korlátozása, a prezidenciális politikai rendszer restaurációja, a választójogi reform, az ellenzékkel szembeni eljárások. A Janukovics-féle ukrán vezetés céltudatos centralizációt hajt végre, miközben igyekszik megtörni a politikai ellenzék erejét.

A hatalom politikai repressziót indított az ellenzékkel szemben – jelentette ki 2010 december közepén az ellenzéki Haza, Julija Timosenko pártja, egyben arra szólítva föl a Nyugatot, vezessen be szankciókat Ukrajnával szemben éppen úgy, mint ahogy ezt korábban Belarusz esetében tette. A Haza felhívásához újabban jogvédő szervezetek is csatlakoztak, akik azt is elérték, hogy találkozzanak az EU napokban Kijevben tárgyaló bővítési biztosával, a cseh Stefan Fülével.

Füle a jogvédők mellett tárgyalásokat folytatott Viktor Janukovics ukrán elnökkel, a Rada képviselőivel, a kormány tagjaival. Sajtóértesülések szerint a cseh politikus kijelentette, nem lehetséges az EU és Ukrajna közti közeledés, ha Kijev megáll a demokratikus reformok útján.

Ukrán politológusok mindenesetre nem számítanak arra, hogy az EU és Ukrajna között látványos szakításra kerül majd sor, ez ugyanis jelen pillanatban nem érdeke egyik félnek sem.

(Nyezaviszimaja Gazeta)