A The New York Times, a Le Monde, az El Pais, a Spiegel, és a The Guardian megkezdték a Wikileaks birtokába került amerikai diplomáciai – részben titkos – dokumentumok közlését.

A The Guardian értesülései szerint Washington 2009 óta megfigyelést folytat az ENSZ főtitkára és más ENSZ diplomaták, különösen a Biztonsági Tanács tagjai (ideértve Oroszország) képviselői után.

Az amerikai ENSZ-diplomaták 2009-ben kaptak titkos utasítást Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől, hogy szerezzék meg kollégáik személyes adatait, jelszavait, melyeket kommunikációjuk során alkalmaznak, de az instrukciók szerint meg kellett ismerni az ENSZ-diplomaták biometrikus adatait is.

A The Guardian szerint a Wikileaks dokumentumai adatokat tartalmaznak az orosz kormány és a szervezett bűnözés közötti lehetséges összefonódásról is.

Az amerikai diplomaták jelentéseit közzétevő dokumentumok Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt „alfa hímnek” nevezik, Medvegyev elnököt viszont határozatlannak tartják.

A dokumentumok Silvio Beslusconi olasz kormányfőt – amellett, hogy szexmániásnak tartják – Vlagyimir Putyin európai szócsöveként jellemzik.

A dokumentumokból többek között az is kiderül, egyes arab országok, mint Szaúd-Arábia és Jordánia Irán elleni csapásra kívánták rábírni Washingtont.

Az amerikai külügyminisztérium már nyilatkozott az ügyben – szerintük a Wikileaks publikációi ártanak az amerikai nemzeti érdekeknek, és számos ember életét veszélyeztetik. Harold Koh szerint azon emberek élete került veszélybe, akik despotikus államokban élve egy szabad társadalom megteremtésén fáradoznak.

(Echo Moszkvi)