Az amerikai-orosz kémügy lezárulása után most már jól ismertek a részletek arról, hogyan is zajlott az orosz hírszerzők elleni akció. Ma már az is ismert, hogy Anna Chapman tisztában volt vele: a lebukás szélén áll.

Az orosz kémhálózat letartóztatása Anna Chapmannal kezdődött. Az FBI csapdát állított az orosz kémnőnek: június 26-án felhívta őt az FBI egyik ügynöke, aki egy „Roman” nevű orosz  hírszerzőként mutatkozott be és találkozót ajánlott neki New Yorkban.

Chapman gyanút fogott, mert csak nemréggel azelőtt cserélt adatokat összekötőivel egy zárt komputeres hálózaton keresztül. Chapman végül elment a találkozóra, de a gyanúja csak megerősödött. Először is, a telefonbeszélgetés alapján „Roman” magas rangú személynek tűnt, a találkozó során viszont kiderült, hogy nem az. Másodszor, „Roman” megkérte, hogy adjon át egy hamis útlevelet egy másik hírszerzőnek, korábban viszont soha nem kapott ilyen feladatot.

Ezért a találkozó után Chapman vett egy mobiltelefont és két SIM-kártyát, majd fölhívta Oroszországban élő apját, és közölte, a lebukás szélén áll. Apja, Vaszilij Kuscsenko, aki maga is egykor a KGB-ben dolgozott, azt tanácsolta neki, vigye be a hamis útlevelet a rendőrségre.

Másnap Anna Chapman bevitte az útlevelet a rendőrségre, ahol az FBI letartóztatta. Ezzel vette kezdetét a kémügy.

Hasonlóan csalták csapdába Mihail Szemenkót is, akinek júniusban magukat orosz kormányembereknek kiadó FBI ügynökök adtak feladatokat.

Chapman és Szemenko a legfiatalabb és legtapasztalatlanabb ügynökök voltak, míg a kémhálózat más tagjai már 10-20 éve az orosz titkosszolgálatnak dolgoztak.

A The Washington Post értesülései szerint már június 11-én, azaz több mint két héttel az ügynökök letartóztatása előtt döntés született arról (Barack Obama elnök jóváhagyásával) hogy az ügynököket kicserélik majd az USA számára kémkedő oroszokkal.

(gazeta.ru)