Hatalomra kerülvén Viktor Janukovics ukrán elnök az ukrajnai politikai rendszer teljes átszabását megcélzó törvényjavaslatokat indítványoz: a választási rendszer módosításán túl megnövelné az elnöki jogkört is, ami visszaállítaná a 2004 előtti tisztán prezidenciális rendszert.

Ukrajnában 2004 decemberében, a „narancsos forradalom” idején változtatták meg az elnöki jogköröket, az akkori kompromisszumos javaslat az országban kirobbant politikai krízist volt hivatott enyhíteni (de a Kucsma-párti erők győzelmeként is értékelhető, hiszen akkor már, a harmadik elnökválasztási forduló előtt a nyugatbarát Viktor Juscsenko számított favoritnak). A változások eredményeképpen az elnök elvesztettte jogát a miniszterelnök jelölésére és a végrehajtó hatalom főbb tagjainak kinevezésére. Elnöki jogkörben maradt ugyan a külügyminiszter, a védelmi miniszter és a megyei kormányzók kinevezése, azonban ehhez a Rada ill. a Rada által ellenőrzött miniszterelnök jóváhagyása kell.

Viktor Janukovics már jelezte, hogy kész megváltoztatni az alkotmányt, ami szerinte az ukrajnai  politikai instabilitás egyik forrása.

Ha parlamenti szavazás útján akarnák megváltoztatni az alkotmányt, ehhez kétszeri szavazás kellene, ráadásul a második körben 300 képviselő támogatását kellene megnyerni a 450-ből. Mivel jelenleg a Janukovics-párti koalíciónak csak 258 mandátuma van, ezért olyan törvényt kívánnak megszavazni, amely lehetővé teszi akár az alkotmány megváltoztatását is népszavazás útján.

Alekszandr Lavrinovics ukrán igazságügyi miniszter szerint az alkotmányról döntő népszavazásra, ha minden a terv szerint megy, akár már október 31-én sor kerülhet.

Az ellenzéki pártok tiltakoznak a tervezett alkotmánymódosítás ellen: a nyugatbarát, ukrán nacionalista Mi Ukrajnánk pártszövetség elnökhelyettese, Tarasz Szteckiv szerint az alkotmánymódosítás Janukovics „ukrán monarchiáját” alapozza meg.

(gazeta.ru)