Ezen a héten első alkalommal mutatták be valóban széles közönség számára Oroszországban Andrzej Wajda 2007-ben készült Katyn című filmjét. A filmet ugyan korábban játszották már Oroszországban, filmklubokban, bemutató vetítéseken, ám a mozik nem tűzték műsorukra, a televíziók nem mutatták be.

Wajda filmjének bemutatására végül az állami Kultura TV csatorna vállalkozott. Ezen esemény okán az Echo Moszkvi rádió beszélgetést szervezett Nyikolaj Szvanyidze újságíró, történész; Larisza Maljukova, a Novaja Gazeta; és Jurij Bogomolov, a Rosszijszkaja Gazeta újságírója részvételével.

Abban mindenki egyetértett, hogy Wajda filmje nagyszerű alkotás, s ideje volt, hogy az oroszországi nézők milliói is megismerhessék a szovjetek által elkövetett katyni mészárlás, a fogságba esett lengyel tisztek kivégzésének ezen Wajda-féle interpretációját.

Szvanyidze szerint Wajda filmje nem ruszofób (annál is inkább, mivel a film egyik pozitív hőse a Szergej Garmas által alakított szovjet tiszt, aki élete kockáztatásával menti meg az üldözött lengyel nőt, a film főszereplőjét), hanem a sztálinizmus ellen foglal állást. A rendező nem embereket vádol, hanem a rendszer egészét. Az újságíró szerint ez a film sokkal fontosabb az oroszoknak, mint a lengyeleknek, hiszen a lengyelek számára már „minden érthető” ezzel a bűnténnyel kapcsolatban.

Larisza Maljukova a hazugság mechanizmusára hívta fel a figyelmet, ami a film egyik fő témája. Katyn ügyében a propaganda által táplált hazugság olyan mély gyökereket eresztett, hogy amikor Nyikita Hruscsov 1956-ban felajánlotta Gomulkának, hogy nyilvánosságra hozzák az igazságot Katyn ügyében, a lengyel vezetés elzárkózott ettől (hogy Hruscsov valóban tett-e ilyen ajánlatot, viták tárgyát képezi, erről itt lehet olvasni egy hosszabb elemzést)…

Az Echo Moszkvin elhangzott beszélgetés teljes terjedelemben meghallgatható itt.