Eduard Sevardnadze volt szovjet külügyminiszter (1985 – 1990), 1995-2003 között Grúzia elnöke, a Ria Novosztyinak adott interjújában, melynek fő témája a Szovjetunió szétesése volt, elmondta: a ’80-as évek végén a szovjet vezetők ahelyett, hogy a Szövetség megújításán fáradoztak volna, mindent elkövettek azért, hogy szétverjék azt. Ez leginkább Gorbacsov és Jelcin harcában mutatkozott meg, igaz, Sevardnadze, állítása szerint biztos volt abban, hogy a Szovjetunió előbb vagy utóbb úgyis szétesik. „Csak az időben tévedtem, azt hittem, a Szovjetunió kitart még 11 vagy 12 évig.

Sevardnadze szerint elsősorban Nyikita Szergejevics Hruscsov pártfőtitkár tehető felelőssé a Szovjetunió széthullása miatt: „Nyikita Hruscsovig a szovjet területen az emberek jobban éltek, mint akár ma. Ám ő mindent szétvert. Az emberek éhezni kezdtek Oroszországban, Grúziában, az összes köztársaságban.” Sevardnadze szerint Hruscsov bűne, hogy korlátoztak a ház körüli földhasználatot, a jószágtartást. „Ez volt a Szovjetunió széthullásának kezdete.” Bár Grúziában az ottani kommunista vezetőnek, az 1972-ben éppen Sevardnadzéval leváltott Vaszilij Mzsanavadzénak sikerült elérnie, hogy ezek a korlátozások ne terjedjenek ki a kaukázusi köztársaságra.

Sevardnadze szerint egyébként a Nyugat nem játszott meghatározó szerepet a Szovjetunió széthullásában, Amerikát is felkészületlenül érte az előállt geopolitikai helyzet.

A volt grúz egyébként elnök saját legnagyobb hibájának azt nevezte, hogy Mihail Szaakasvili válhatott Grúzia első emberévé, és teljes idiotizmusnak tartja az orosz dalok betiltását Grúziában.

(Eduard Sevardnadze: Ligyeri SZSZSZR szgyelali vszjo, stobi razrusity Szojuz, rian.ru, 2011. 03. 31., kép: foto-history.livejournal.com)